Vilken är min hårtyp? En komplett guide

Vilken är min hårtyp? En komplett guide

När du tänker på olika hårtyper är det första som troligen dyker upp i ditt sinne de enklaste termerna – antingen rakt, vågigt eller lockigt. Men visste du att det faktiskt finns upp till 12 olika hårtyper?

De olika egenskaperna hos våra individuella hårtyper kräver olika hårvårdsrutiner för att få fram hårets fulla (och glansiga) potential.

Att lära känna din hårtyp är dock bara halva arbetet. Det är minst lika viktigt att förstå hur rätt hårprodukter kan hjälpa dig att uppnå den bästa hårvårdsrutinen.

Inte alla produkter fungerar för alla hårtyper, så att korrekt identifiera din hårtyp är nyckeln till att hitta den bästa vårdrutinen för ditt hår.

Innehållsförteckning

När du tänker på olika hårtyper är det första som troligen dyker upp i ditt sinne de enklaste termerna – antingen rakt, vågigt eller lockigt. Men visste du att det faktiskt finns upp till 12 olika hårtyper?

De olika egenskaperna hos våra individuella hårtyper kräver olika hårvårdsrutiner för att få fram hårets fulla (och glansiga) potential.

12 olika hårtyper

Allt du behöver är en spegel. Börja med att identifiera den mest grundläggande egenskapen hos ditt hår (rakt, vågigt, lockigt eller krulligt) och gå sedan vidare till de sekundära egenskaperna i de underliggande raderna.

Typ 1 (Rakt) 2 (Vågigt) 3 (Lockigt) 4 (Korkigt)
A Tunt, spikrakt hår, benäget att bli fett  Fint, tunt hår med S-formade vågor Tunnare hår med lösa spiral lockar Mycket täta studsiga korkskruv-lockar med hög volym
B Medeltjockt, rakt hår, viss volym Medeltjockt, med högre volym och S-formade vågor Medeltjockt hår med tighta spirallockar Z-formade korkskruv lockar med extrem volym
C Tjockt, rakt hår, högre volym och lite vågor Tjockare hår, s-formade vågor, frissbenäget, tätare vågor mot toppar Mycket tjockt hår med studsiga spirallockar Extremt tajta, grova lockar, med extrem volym 

 

Lockmönster för varje hårtyp

Typ 1: Rakt hår

Rakt hår (Typ 1) ligger platt eller rakt mot hårbotten. Eftersom hårets naturliga oljor kan fördela sig från hårbotten till topparna, är typ 1-hår den naturligt mest glansiga hårtypen.

De tre underkategorierna för rakt hår:

Typ 1A är spikrakt och fint, utan någon antydan till vågor eller lockar. Eftersom det är så rakt och fint, tenderar det att se oljigt ut när de naturliga oljorna sprids till topparna. Detta är den ovanligaste hårtypen och är vanligast bland kvinnor av asiatisk härkomst.
Typ 1B är rakt, men har mer volym än typ 1A. Dess medium-textur kan generellt hålla lockar och ge håret mer textur och rörelse.
Typ 1C är rakt och är vanligtvis grovt och tjockt, vilket kan resultera i frissigt hår beroende på miljö eller klimat. När det självtorkar kan denna hårtyp uppnå en rufsig look, samtidigt som det fortfarande ligger platt mot hårbotten.

Klicka här för att läsa vår kompletta guide för Typ 1 (rakt) hår

 

Typ 2: Vågigt hår

Vågigt hår (Typ 2) har naturligt en vågig form och bildar ett ”S”-mönster. Det är tjockare än typ 1-hår och kan ses som ett mellanting mellan rakt och lockigt hår. På grund av sin lättare textur och form är det inte lika oljigt som typ 1-hår.

De tre underkategorierna för vågigt hår:

Typ 2A är fint och tunt med individuella strån som bildar ett ”S”-mönster när det är torrt. Det är lätt att använda stylingprodukter för att locka eller räta ut typ 2A-hår.
Typ 2B är vågigt och något mer frissigt än typ 2A-hår. När det är torrt skapar individuella strån ett ”S”-mönster med viss frissighet.
Typ 2C har vågor som börjar vid hårbotten och är tjockare än andra typer inom typ 2-kategorin. Denna grova hårtyp är mest benägen att bli frissig och bildar ett ”S”-mönster när det är torrt.

Klicka här för att läsa vår kompletta guide för Typ 2 (vågigt) hår

 

Typ 3: Lockigt hår

Lockigt hår (Typ 3) är naturligt lockigt och klassificeras som spiralformade lockar. Typ 3-hår bildar ringar som är naturligt definierade och mer benägna att bli torra, trassliga, frissiga och sköra. Eftersom hårsäcken inte ligger platt tenderar denna hårtyp att vara torr.

De tre underkategorierna för lockigt hår:

Typ 3A är fint och glansigt med lösa lockar. Denna typ av tjockt lockigt hår är lätt att definiera utan att använda stylingprodukter och är benägen att bli något frissigt.

Typ 3B har medium till tajta fjädrande lockar. Liksom typ 3A är det benäget för frissighet.

Typ 3C har tajta och tjocka lockar. Lockarna i denna hårtyp har vanligtvis mycket textur.

Klicka här för att läsa vår kompletta guide för Typ 3 (lockigt) hår

Typ 4: Korkigt (Afro) hår

Typ 4-hår är vanligast bland personer med afrikansk bakgrund. Till skillnad från typ 3-hår har korkigt hår (Typ 4) supertäta lockar och behåller sin form oavsett om det är torrt eller blött. Denna hårtyp tenderar att vara ganska grov i texturen och är benägen att skadas av värmestylingprodukter.

På grund av den individuella hårstråns form kan naturliga håroljor inte sprida sig långt ner längs hårstrået. Personer med lockigt eller vågigt hår upplever ofta torr och kliande hårbotten, vilket kan kräva ytterligare insatser för att kontrollera klådan och återställa ett hälsosamt hår.

De tre underkategorierna för korkigt hår:

Typ 4A är vanligtvis tätt och fjädrande krulligt. Hårstrån av denna typ krymper vanligtvis till hälften av sin längd när de är torra. Denna hårtyp har det mest definierade lockmönstret inom typ 4-kategorin.

Typ 4B har tajta lockar i ett Z-formigt (krimpigt) mönster. Även om det är mindre definierat än typ 4A-lockar, är det tydligare än typ 4C-hår.

Typ 4C är tätt packat och grovt. Lockmönstret i denna hårtyp är inte definierat och har mycket krympning.

Klicka här för att läsa vår kompletta guide för Typ 4 (korkigt/afro) hår

 

 

Förstå hårporositet

Hårporositet handlar i princip om hur bra ditt hår kan behålla och absorbera fukt och produkter. Det finns tre nivåer av hårporositet: hög, medium och låg. För att avgöra din hårtyp kan du prova "flyttestet".

Flyttestet

Efter att du har dragit fingrarna genom ditt hår eller borstat det, ta bort ett enskilt hårstrå. Fyll en skål eller kopp med vatten i rumstemperatur och placera hårstrået i vattnet.

Så här avgör du din hårporositet:

  • Hög porositet: Om hårstrået snabbt sjunker till botten.
  • Medium porositet: Om hårstrået sjunker till botten långsamt.
  • Låg porositet: Om hårstrået flyter.

 

När du förstår din hårtyp och dess porositet kan du skapa en passande rutin för att bäst möta ditt unika hårs behov.

 

 

Vet du inte vilken hårtyp du har?

Ta vår hårquiz för att ta reda på din specifika hårtyp

Till quizen